Een eenvoudige geplooide sleevlieger (fluted sled)

Eenvoudige geplooide sleevlieger

Eenvoudige geplooide sleevlieger

Met dank aan:
http://www.kiteplans.org/planos/fluted/fluted.html
http://www.natuurkundeproefjes.nl/index.php?page=sleevlieger

Mijn zoon Piter en ik wilden een vlieger maken, maar hij moest wel een beetje stoer worden. Vliegers blijken een populaire hobby: internet staat vol met de meest fantastische beschrijvingen. Omdat we geen ervaring hebben met het maken van vliegers wilden we het wel eenvoudig en goedkoop houden.

De ‘Fluted sled’ (geplooide slee) is een variant van de sleevlieger met twee panelen. Doordat er gaten zitten in het voorste paneel kun je het achterste paneel erdoorheen zien. Dat geeft een mooi effect als de panelen verschillende kleuren hebben. ‘kitepassion’ op zeelandnet heeft een mooie Nederlandse beschrijving gemaakt van een professionele versie van deze vlieger. Deze geplooide sleevlieger is wel stoer, maar niet eenvoudig en goedkoop…

Op natuurkundeproefjes staat een heel eenvoudige beschrijving van een sleevlieger, met makkelijk te vinden materialen. Wij maakten een combinatie van de twee: een eenvoudige geplooide sleevlieger.

De materialen kostten nog geen tien euro. Het maken van de vlieger nam een paar uur in beslag. Stoer, eenvoudig en goedkoop!

Materialen

 • Vellen plastic, bijvoorbeeld uit vuilniszakken, in twee kleuren:
  • Kleur 1 (voorpanelen): 40 cm x 93 cm, 3 keer
  • Kleur 2 (achterpanelen): 67,5 cm x 93 cm, 3 keer
  • Kleur 2 (vinnen): 28 cm x 93 cm, 4 keer
 • 4 stokjes van 93 cm
 • Plakband, gewoon en extra breed
 • 4 lucifers of dunne stokjes
 • Vliegertouw
 • Een ring, bijvoorbeeld van een sleutelhanger
 • Een stuk karton van 13,2 cm x 13,2 cm

Gereedschap

 • Een schaar
 • Eventueel een hobbymesje
 • Viltstiften
 • Een liniaal
 • Eventueel een perforator, of iets anders om gaatjes mee te maken (kan ook met een schaar)
 • Een passer, of iets ronds met een diameter van 5,5 cm

Schematische tekening

Schematische tekening

Schematische tekening

Dit is hoe de vlieger er uiteindelijk uit moet gaan zien. Op deze tekening is één rij gaten weggelaten; dat hebben wij niet gedaan.

De voorpanelen

Het voorpaneel

Het voorpaneel

Verschillende kleuren

Verschillende kleuren

Er zijn drie voorpanelen met gaten erin. Hierboven zie je hoe het er zo ongeveer uit moet zien. Voor de voorpanelen gebruik je kleur 1, voor de achterpanelen kleur 2. Dit geeft het mooiste effect, vooral als de kleuren heel verschillend zijn. Kijk maar op het plaatje hiernaast. Wij hadden lichtblauw en wit plastic, dus het contrast was minder groot.

Knip of snij de voorpanelen uit het plastic. Teken eerst met een viltstift met hulp van liniaal de juiste vorm op het plastic, en knip of snij het netjes uit.

De mal

De mal

Knip of snij een vierkantje van karton van 13,2 cm bij 13,2 cm. Teken in het midden van het karton een cirkel van 5,5 cm en knip of snij die uit. Dit is de mal waarmee je de cirkels op de panelen kan tekenen.

Teken nu met viltstift twee lijnen van boven naar beneden op de voorpanelen, op 13,2 cm van de rand. Dit deelt het voorpaneel in drieën. Gebruik de mal om zeven gaten in iedere kolom te tekenen. Knip alle gaten uit. Dat zijn dus zeven gaten per kolom, maal drie kolommen, maal drie panelen, is 63 gaten!

De mal in het echt

De mal in het echt

De achterpanelen

Het achterpaneel

Het achterpaneel

Er zijn drie achterpanelen. Gebruik voor de achterpanelen kleur 2.

Knip of snij de achterpanelen uit. Teken eerst met een viltstift met hulp van liniaal de juiste vorm op het plastic, en knip of snij het netjes uit.

Teken met een viltstift lijnen van boven naar beneden op 22,5 cm van de zijkanten. Dit deelt de achterpanelen ook in drieën.

De vinnen

De vin

De vin

Er zijn vier vinnen. Gebruik voor de vinnen weer kleur 2, de kleur van het achterpaneel, voor een kleurrijk effect. Bij ons was het achterpaneel van vrij dun plastic, dus hebben we het plastic van het voorpaneel gebruikt, dat kan natuurlijk ook.

Knip of snij de vinnen uit. Teken eerst met een viltstift met hulp van liniaal de juiste vorm op het plastic, en knip of snij het netjes uit.

De voorpanelen aan de achterpanelen maken

Hoe het plakband zit

Hoe het plakband zit

Leg een voorpaneel op de tafel, met de viltstiftlijnen naar boven. Leg er een achterpaneel bovenop. Vouw nu het linker derde deel van een achterpaneel om, en leg de vouwlijn van het achterpaneel langs de lijn van het voorpaneel. Maak de panelen aan elkaar vast met een paar kleine plakbandjes.

Als alles goed zit plak je een lange strook breed plakband over de hele hoogte. Vouw het derde deel nu terug.

Vouw nu het rechter derde deel terug, leg het langs de lijn op het voorpaneel, en maak het met plakbandjes vast. Plak ook hier een brede strook plakban over de hele hoogte.

Plak nu de linker zijkant van de panelen aan elkaar met kleine plakbandjes, en daarna met een strook breed plakband van boven neer beneden. Doe hetzelfde met de rechterkant.

Als het goed is heb je nu drie halve buizen gemaakt, als een soort luchtbed. Op de afbeelding bovenaan kun je zien hoe het plakband de boel bij elkaar houdt.

Paneel klaar

Paneel klaar

De panelen aan elkaar maken

Leg de drie panelen naast elkaar op de tafel met de achterkant naar boven. Plak de drie panelen aan elkaar met een paar kleine plakbandjes. Plak nu een strook breed plakband van boven naar beneden.

Draai de vlieger om. Plak een brede strook plakband over de naden van boven naar beneden.

De stokken vastmaken

Leg de eerste twee stokken op de voorkant (met de gaten) op de vlieger, op de naden waar de panelen aan elkaar vast liggen. Zet ze vast met een paar kleine plakbandjes en plak er dan een strook breed plakband van boven naar beneden op. Maak de strook ongeveer 3 cm langer aan de boven en de onderkant, en vouw het extra stukje om de boven- en onderkant naar de achterkant toe.

Leg de laatste twee stokken op de rand van de vlieger en zet ze met een paar kleine plakbandjes vast. Plak een strook breed plakband van boven naar beneden, zonder extra stukje dit keer. Vouw de zijkant om de vlieger heen naar de achterkant; de stokken moet dus precies op het randje zitten.

Plak een extra stukje breed plakband om de bovenhoek heen, van voor naar achteren. Doe hetzelfde met de onderhoeken.

De vinnen vastmaken

Leg de linker buitenvin naast de vlieger op de tafel en plak hem met een paar kleine plakbandjes vast. Plak een strook breed plakband van boven naar beneden. Vouw de vin naar binnen en plak een strook breed plakband op de vin, om de vlieger heen naar de achterkant.

Doe hetzelfde met de rechtervin. De vinnen zitten dus precies langs de buitenste stokken geplakt.

Leg de linker binnenvin precies langs het stokje, met de punt naar rechts. Plak hem met een paar kleine plakbandjes vast. Plak een strook breed plakband van boven naar beneden. Vouw hem naar links en plak nog een strook breed plakband van boven naar beneden.

Doe hetzelfde met de rechter binnenvin.

De bevestigingsgaten

De gaten verstevigen

De gaten verstevigen

Maak een lucifer met plakband vast op de punt van iedere vin. Vouw de punt om en plak de omgevouwen hoek vast met plakband. Nu kun je met een schaar of een gaatjesmaker (of een perforator) een gaatje maken in de vin, hier kun je de toom aan vastknopen. Maak het gaatje rond, dat vermindert de kans op scheuren.

Gaatjes maken

Gaatjes maken

Vlieger klaar!

Klaar!

De toom

De toomlijnen zijn de lijnen die aan de vinnen vastzitten. De buitenste toomlijnen moeten 3,06 meter lang zijn en de binnenste toomlijnen 3,0 meter.

Knip stukken vliegertouw van 3,12 meter en 3,06 meter (de extra centimers zijn voor de knopen!) Knoop de langste lijnen aan de buitenste vinnen, en de kortse aan de binnenste. Knoop alle toomlijnen vast aan de sleutelring.

Maak het vliegertouw vast aan de toomring. Klaar, en oplaten maar!

De vlieger oplaten

De vlieger oplaten (in Bretagne)

Dion en Piter
Januari 2014
Juli 2015

Leave a Reply